Після хліба найважливіше для народу - школа. Ж. Дантон

34363, Україна, Рівненська область, Володимирецький район, с.Жовкині, вул. Кузнецова, 22
(03634) 3- 45 - 34
shovkin@ukr.net

Микола Рябий – різьбяр та художник

05.02.2014 00:00

 

Микола Рябий – різьбяр та художник



Рябий Микола Олексійович народився 16 липня 1969 року в селі Жовкині Володимирецького району Рівненської області. Навчався в Жовкинівській восьмирічній школі, Володимирецькій середній школі, Кузнецовському ПТУ, Рівненському педагогічному інституті (тепер РДГУ ім. Д. З. Мануїльського)

Починав свій педагогічний шлях у Нетребівській школі, а останні 18 років працює в школі рідного села. Разом з дружиною Вірою Василівною виховують двоє дітей: Сергія і Наталю.

Микола Олексійович – прекрасний різьбяр по дереву. Закінчивши факультет загально-технічних дисциплін і праці, здобув професії столяра, слюсаря і токаря, а різьби навчився самостійно. На даний час працює вчителем трудового навчання, який, за словами самого умільця, повинен уміти все. Роботи виконано переважно геометричною і контурною різьбою. На питання, звідки з'явилася тяга до роботи з деревом, Микола Олексійович відповів: «Це, мабуть, передалося від діда, який був і бондарем, і ковалем. А для того, щоб займатися різьбою, треба ще й бажання, терпіння, працелюбність і, звичайно, натхнення».

Окрім різьби, Микола Рябий ще й малює. На початку роботи в школі з'явилися перші картини, коли почав викладати образотворче мистецтво, а для цього треба було ще й самому вчитися. Ця робота зацікавила, почав шукати сюжети. Перші картини виконані гуашшю, аквареллю, тепер пише маслом. Улюблений стиль – пейзажі, хоча й є натюрморти.